Hvad er blue light briller?

Blue light briller er briller, der beskytter dine øjne mod det blå lys, der bliver udsendt fra blandt andet computer-, mobil- og tv-skærme. Og nu undrer du dig måske over, hvorfor du skal bruge blue light briller til at beskytte dine øjne mod et lys – for er det ikke det, som solbriller gør? Og der er svaret altså: nej. Det blå lys er nemlig ikke en helt almindelig form for lys, og derfor skærmer solbriller altså heller ikke for det. Og desuden ville det da se fjollet ud, hvis du tog dine solbriller på indenfor.

Nej, blue light briller er tværtimod lavet specielt til at skærme mod netop det blå lys samtidig med, at de naturligvis er egnet til at blive brugt indenfor. For det blå lys kan nemlig få din hjerne til at tro, at det er højlys dag, selvom du faktisk er på vej i seng – og det betyder, at du kan få svært ved at falde i søvn om aftenen. Derudover kan det blå lys, som langt de fleste bliver udsat for mange timer på en dag, være med til at give hovedpine. Begge dele kan du dog undgå, hvis blot du køber dig et par blue light briller, idet de fjerner det blå farvespektrum, inden lyset når dine øjne. Det resulterer i sundere vilkår for dine øjne samt bedre nattesøvn.

 

Blue light briller forebygger og lindrer øjenlidelser

Udover, at det blå lys fra diverse skærme kan være med til at ødelægge din døgnrytme, kan høje koncentrationer af lyset faktisk også irritere dine øjne. Og bliver dine øjne irriteret nok, vil du hurtigt opleve træthed ved at sidde foran skærmen – og det er naturligvis ikke optimalt for dig, hvis arbejde foregår på en computer. Du kan dog nemt og hurtigt både løse og forebygge problemet ved at købe et par blue light briller. Briller lindrer nemlig irritationen, og i nogle tilfælde kan du være så heldig, at irritationen helt bliver fjernet. Og som om, at det ikke skulle være nok, så mistænker man faktisk også det blå lys for at fremme aldersrelaterede sygdomme som grå stær og andre former for øjenlidelser. Og det betyder altså, at du ligeledes reducerer risikoen for at få disse øjenlidelser, hvis du anvender blue light briller i din hverdag.

 

Blue light briller – virker det?

For meget blue light er altså næppe godt for nogen, men virker brillerne imod det i det hele taget? Langt de fleste undersøgelser viser, at blandt andet unge mænd havde nemmere ved at falde i søvn om aftenen efter brugen af blue light briller i hverdagen. Mængden af deres melatonin i blodet ved sengetid blev nemlig målt til at være meget højere end normalt, og det betød, at mændene følte sig betydeligt mere trætte, da de skulle til at sove. Om blue light briller vil virke for dig, kan være svært at sige. Vi anbefaler altid, at man prøver et par, hvis man enten har svært ved at falde i søvn om aftenen, ikke føler sig udhvilet om morgenen eller døjer med hovedpine.

Det gælder desuden ligeledes, hvis du har problemer med nakkesmerter, spændinger omkring øjnene eller sviende øjne. Dette er nemlig alle problemer, der kunne være forårsaget af det blå lys, der bliver udskilt fra skærme. Din krop vil nemlig ofte reagere således, hvis den bliver udsat for unaturlige mængder af blå lys. Men når det så er sagt, så skal du altså give blue light brillerne en chance, hvis du først beslutter dig for at købe nogle. Dine problemer vil ikke være væk på et splitsekund. Dine blue light briller skal have mindst en måned for at kunne vise, om de gør en forskel for dig. Du skal desuden bruge dem konsekvent, hver gang du sætter dig ned og skal se på en skærm i længere tid. For ligesom at alle din krops reaktioner ikke opstod på 1 dag, så vil du heller ikke kunne komme af med den på en enkelt dag.